Hjelp 113

Hjelp 113

Publisert av Per Arnt Robertsen den 24.01.24.

Appen som gjør deg tryggere

Vi som er caravanister, kjører med bobil eller med campingvogn, har på mange måter som hobby å være på veien. Da er muligheten til stede for å komme tidlig eller første bil etter en ulykke. Være seg kollisjon eller en utforkjøring.

Da er det ikke bestandig at vi klarer å være rasjonelle å huske på alt man har lært om førstehjelp, og om hvordan man skal opptre. Og ikke minst hvor man er.

Da er det hjelp å få om man laster ned en APP fra Norsk Luftambulanse som heter Hjelp 113-GPS, på telefonen.

Ved å ringe med den (trykke på appen) vil det automatisk komme opp på alarmsentralen hvor denne telefonen befinner seg og de vil hele tiden forklare hva man skal gjør når vi har fortalt om situasjonen. Mens dette skjer er utryknings alarmen utløst og hjelp er på vei.

Ved å benytte dette hjelpemiddelet vil man kunne opptre rolig å vite hva man gjør på en sikrere måte.

Vi som var på «Badstutreffet» fikk dette forklart via Røde Kors som hadde en oppvisning i førstehjelp. Dette var nyttig, men det er mye å huske på om man kommer i en situasjon på veien. Da er «113 appen» et godt hjelpemiddel.

Vi i Vestfold Søndre kommer til å ta dette på noen medlemsmøter fremover. Vi vil da kunne geleide medlemmene til å legge den inn på telefonen.

iPhone: Last ned fra appstore og du er i gang.
Android: Last ned fra Google play og du er i gang.

Forutsetter at dere som har smart telefoner har disse kontoene.

Klarte du det? Hvis ikke får dere hjelp på første medlemsmøte!

Per Enerhaugen

   

Kommer du først til en ulykke, eller noen plutselig blir syke, må du kontakte medisinsk nødtelefon 113 (AMK). Da er det viktig å vite hvor du befinner deg. Er du langt hjemmefra, uten veinavn eller på ukjent sted kan Hjelp 113-GPS hjelpe deg. Appen finner posisjonen din og lar deg ringe 113. Koordinatene vises på skjermen mens du snakker med AMK-operatøren.

Det er mange måter å oppgi koordinater på. Hjelp 113-GPS bruker grader og desimalminutter. Dette er samme format som helikoptermannskapet og AMK utveksler koordinatene seg i mellom.

For å redusere risikoen for misforståelser, og etter råd fra AMK-folk vi samarbeider med, har vi lagt på en ekstra informasjon om hva man skal si når man ringer til 113:

"Jeg oppgir nå grader og desimalminutter".

Hjelp 113-GPS bruker telefonens stedstjeneste for å finne posisjonen. Denne baserer seg på informasjon fra mobilnettet og GPS-satellitter. Jo flere satellitter, jo bedre nøyaktighet. Det er altså telefonen og ikke appen som finner koordinatene.

Appen viser både koordinater og nærmeste adresse. Vi bruker Google Maps som kilde for adressen. Nøyaktigheten må være god for at vi skal finne riktig adresse. I gjeldende versjonen har vi økt kravene til nøyaktighet før vi slår opp adressen. Dersom avstanden mellom appens koordinater og nærmeste adresses koordinater er mer enn 30 m, vises teksten "(nær)" foran adressen. Hvis nøyaktigheten er for dårlig, dropper vi adressen.

Ikke bruk Hjelp 113-GPS til adresseoppslag. Er du på ukjent sted og trenger hjelp — bruk appen og les opp koordinatene til AMK-operatøren. AMK-sentralen får ingen annen informasjon enn den du oppgir; ingen data, ingen SMS. Det er derfor viktig at du leser opp koordinatene slik de blir vist på skjermen — med riktig plassering av komma når du leser minuttene. Eksempel: 59 grader 40,36 minutter nord leses som fem ni grader fire null komma tre seks minutter nord.